Project Image Gallery


Project Highlights

 

Detroit Medical Center (DMC)
Pediatric Specialty Center

A Superior Materials Project

 

Michigan Concrete Association Award – Special Innovation

  • Location: Detroit
  • Contractor: Albanelli Cement Contractors, Inc.
  • Engineer: Giffels·Webster
  • Owner: Detroit Medical Center

Located across the street from Children’s Hospital of Michigan, the new Pediatric Specialty Center consolidates outpatient services in a flexible facility that specializes in providing primary and preventative care for Children’s Hospital. The five-floor, 105,000-square-foot facility includes a general pediatric clinic, comprehensive outpatient rehabilitation clinic, and specialty clinics. The facility provides services such as:

  • Labs
  • X·rays
  • Immunizations
  • Physician office space, including:
    • Over 86 examination rooms
    • 2 large therapy improve gymnasiums
    • 11 dialysis bays
    • 13 infusion bays
    • Satellite pharmacy

The new Pediatric Specialty Center’s on-site amenities will be able to improve the overall experience providing for a more spacious, child- and family-friendly environment.

The project architect took great care to incorporate environmentally friendly features including low flow faucets, high-performance water heaters and boiler system, as well as the use of natural light and motion sensors. Another sustainability choice for the project was the use of concrete for the center’s new large surface parking lot ,which provides a bright, safe environment for visitors entering the facility. Porous exterior pavement also incorporated into the parking lot pavement design. The porous pavement allows rain water to pass through the concrete and seep into the ground, reducing the load on storm sewer drains. Albanelli placed the porous pavement in the parking stalls in 18 feet strips using a 23 foot roller screed. The conventional concrete on the project was placed using a Somero SXP 3D Laser Screed and by hand using a Weber vibrating screed boards. The integral color used on the project was L.M. Scofield Solachrome colors with a high solar reflectance index leading to additional LEED points for the project. The entire project is seeking LEED certification from the USGBC.